Home / Uncategorized / 21% BTW tarief regeling

21% BTW tarief regeling

BTW regelingDe btw-tarieven worden door de overheid vastgesteld. De lage tarieven zijn al sinds lange tijd vastgesteld op 0% en 6%, waarbij 0% slechts in bijzondere gevallen geldt, zoals de import van producten van buiten de EU en diensten die de EU-grens oversteken. Het hoge tarief is in 2012 van 19% naar 21% gegaan. Dat had een impact op een grote groep producten en diensten. Hoe komt dat? Om welke producten en diensten gaat het dan eigenlijk en waarom zijn deze duurder dan anderen?

Algemeen belasting tarief

De belastingdienst noemt het hogere btw-tarief ook wel het algemene tarief. Dat komt doordat de producten en diensten die onder lagere tarief vallen als een uitzondering worden gezien. Deze uitzondering berust op het feit dat de goederen of diensten voorzien in de basisbehoeften of omdat ze gericht zijn op het verbeteren van onze gezondheid. Veruit de meeste goederen en diensten vallen dus onder de hogere btw-categorie. Dat is dus ook de reden waarom we zo goed konden merken dat deze vorm van belasting met 2% verhoogd werd in 2012.

Producten en diensten waarvoor we de meeste btw betalen

Alle goederen en diensten die niet onder de lagere percentages vallen, worden gerekend onder de hoogste categorie. Soms kan hier nogal wat verwarring over ontstaan. Zo hoef je over eten en drinken over het algemeen slechts 6% belasting te betalen, maar wanneer er alcohol in het spel is, moet je goed gaan opletten. Voor alcoholhoudende dranken betaal je qua belasting de hoogste prijs, behalve voor bier en biermengsels die 0,5% alcohol of minder bevatten en andere dranken die niet meer dan 1,2% alcohol bevatten. Daarover hoef je ineens minder belasting te betalen.

Een ander voorbeeld: wanneer je een kookworkshop aanbiedt waarbij je samen kookt en het nuttigen van het eten centraal staat, hoef je over de prijs ervan slechts 6% te betalen, terwijl je 21% betaalt over het tarief van een kookworkshop waarbij de overdracht van vaardigheid en informatie centraal staat (het leren koken op zich).

Gecombineerde tarieven

Er zijn verschillende voorbeelden waarin het berekenen van het af te dragen tarief nog wat ingewikkelder wordt, omdat ze voor een deel binnen de ene categorie vallen en voor een deel binnen de andere. Mixdranken zijn hier een goed voorbeeld van. Stel je voor dat je eigenaar bent van een horeca gelegenheid die gemixte drankjes aanbiedt van drankjes die je ook puur verkocht worden. Iemand besteld een door jou zelf gemixte Bacardi cola. De Bacardi bevat meer dan 1,2%, terwijl de cola alcoholvrij is. Bij een dergelijk mixdrankje draag je dus over de ene helft van het drankje 6% belasting af, terwijl je over de andere helft 21% btw betaalt.

Dit soort situaties zijn niet altijd gemakkelijk voor ondernemers. In het voorbeeld gaat het namelijk duidelijk om twee verschillende drankjes die apart verrekend kunnen worden. Maar soms worden goederen en/of diensten samengetrokken om er 1 product van te maken. Daarvoor gelden dan weer speciale regels.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Heb je in je werk of privé te maken met de verschillende btw-tarieven of zelfs een combinatie ervan? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle regels en afspraken hierover. Op de website van de Belastingdienst is meer informatie te vinden over btw en de situaties waarop de diverse tarieven van toepassing zijn. Ga via het menu op de startpagina naar het kopje ‘btw’. Ben je er niet helemaal zeker van hoe de regels in jouw geval geïnterpreteerd dienen te worden? Neem dan even contact op. Zo ben je altijd zeker van je zaak.

Over admin

Bekijk ook eens

6 procent BTW regeling

Het Nederlandse btw-stelsel kent twee verschillende tarieven. Bij sommige goederen en diensten betaal je 6% …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *