Home / Uncategorized / 6 procent BTW regeling

6 procent BTW regeling

Het Nederlandse btw-stelsel kent twee verschillende tarieven. Bij sommige goederen en diensten betaal je 6% btw, terwijl je over andere 21% btw moet betalen. Over welke goederen en diensten betaal je 6% en waarom is dat zo? Het antwoord op deze vragen wordt hier behandeld.

Goederen met een laag btw-tarief

6 procent btw regeling

De Belastingdienst heeft een aantal goederen gespecificeerd die onder het lage btw-tarief vallen. Dit zijn de volgende goederen:
– Voedingsmiddelen
– Water
– Agrarische goederen
– Geneesmiddelen en hulpmiddelen
– Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
– Boeken en periodieken
– Gas en minerale olie voor de tuinbouw
De meeste goederen die onder deze regeling vallen, zijn goederen die nodig zijn om in de basisbehoefte te kunnen voorzien. Onder voedingsmiddelen hoort al het eten en drinken, behalve alcoholhoudende drank. Ook het eten dat je in de horeca nuttigt, valt onder dit het btw-tarief van 6%. Onder agrarische goederen vallen alle eetbare goederen die direct bestemd zijn voor menselijke consumptie, maar ook goederen die bestemd zijn voor landbouw of het houden van dieren. Het gaat dan vooral om de eerste levensbehoeften van de dieren die gehouden worden en de zaken die geteeld worden, zoals stro, zaden en veevoer.

Machines en werktuigen horen hier bijvoorbeeld weer niet bij. Voor kunst betaal je ook minder btw, maar hierbij dient aangemerkt te worden dat dit alleen zo is wanneer het geen wederverkoop betreft, bijvoorbeeld wanneer de kunstenaar of een erfgenaam het zelf aan je verkoopt. Voor de rest is bij de rubriek kunst, verzamelvoorwerpen en antiek alleen het lage tarief geldig wanneer het gaat om import uit een land buiten de EU.

Diensten met een laag btw-tarief

Bij diensten die onder het lage tarief vallen gaat het vooral om diensten die verwant zijn aan goederen die binnen dit tarief vallen, zoals het geven van kinderfeestjes op het gebied van bakken, waarbij het brood daadwerkelijk genuttigd wordt, en het aanmeten van hulpmiddelen. Andere diensten waarvoor de laagste vorm van btw afgedragen moet worden zijn:
– Het repareren van fietsen
– Het repareren van schoeisel en lederwaren
– Het repareren van kleding en huishoudlinnen
– Diensten van kappers
– Werkzaamheden aan woningen
– Het aanbieden van kampeergelegenheid
– Diensten op het gebied van logies
– Diensten op het gebied van cultuur en recreatie
– Diensten door uitvoerende kunstenaars
– Het mogelijk maken van sporten
– Personenvervoer
– Diensten aan agrariërs
Ook bij de diensten geldt dat dit tarief is gebaseerd op het mogelijk maken van eerste levensbehoeften of zaken die bijdragen aan de gezondheid. Daarnaast is dit tarief (bijna) nooit van toepassing op het verkopen van producten. Bij het repareren van fietsen, hoort bijvoorbeeld niet het repareren van snorfietsen of brommers of het verkopen van artikelen.

Het btw-tarief van je goederen of diensten vaststellen

Wanneer je zelf goederen of diensten wilt gaan aanbieden, dan is het goed om de regels voor de verschillende btw-tarieven grondig te bestuderen en bij twijfel contact op te nemen met de Belastingdienst. Sommige zaken lijken aan de hand van de categorieën voor de hand liggend, maar zijn het niet.

Zo behoort bijvoorbeeld het slijpen en rechtmaken van schaatsen niet tot de lage btw-categorie, terwijl het toch zeker bijdraagt aan het beoefenen van sport en dus aan een gezonde levenswijze. Het repareren van de schoen van de schaats wordt dan weer wel onder dit tarief gerekend. Zorg dus dat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Tip: een geschikt boekhoudprogramma geeft jou automatisch aan wanneer je 6% btw rekent en wanneer je 21% Btw rekent.

Over admin

Bekijk ook eens

21% BTW tarief regeling

De btw-tarieven worden door de overheid vastgesteld. De lage tarieven zijn al sinds lange tijd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *