Home / Uncategorized / Belastingvoordelen voor de startende ondernemer

Belastingvoordelen voor de startende ondernemer

Het starten van je eigen bedrijf kost meestal veel geld en zorgt voor grote onzekerheid. Gelukkig kun je als startend ondernemer profiteren van extra veel belastingvoordelen. “O nee, nog meer zaken die ik op moet zoeken”, denk je dan waarschijnlijk. Geen nood, in dit artikel zetten we de belangrijkste regelingen voor je op een rijtje.

Belastingaftrek voor zelfstandigen

Wanneer je door de belasting als zelfstandig ondernemer wordt gezien, dan kun je recht hebben op zelfstandigenaftrek. Dit is een bedrag dat je mag aftrekken wanneer je belasting moet betalen. Het bedrag dat je mag aftrekken kan nooit hoger zijn dan de winst die je behaald hebt, behalve als je ook recht hebt op startersaftrek. Voor ondernemers onder de AOW-leeftijd, is het maximale bedrag de je in 2016 onder deze noemer kunt aftrekken €7280,00. Voorwaarde is dat je minimaal 1225 per jaar werkzaam bent geweest in je onderneming, ook wanneer je later in het jaar bent gestart. Verder moet je het grootste deel van je tijd besteden aan je onderneming.

Belastingaftrek voor starters

Naast zelfstandigenaftrek kun je als starter aanspraak maken op een startersaftrek. Met de startersaftrek wordt de zelfstandigenaftrek verhoogt. Je kunt de startersaftrek dus ook alleen maar krijgen wanneer je ook aanspraak kunt maken op de zelfstandigenaftrek. Dit belastingvoordeel helpt je op weg wanneer je in het begin nog maar weinig inkomsten kunt halen uit je onderneming. Om ervoor te zorgen dat je hier ook echt alleen aanspraak op kunt maken bij de opstart van je bedrijf, geldt de voorwaarde dat je in de vorige 5 jaren minimaal 1 jaar géén ondernemer bent geweest voor de belastingdienst. Je mag maximaal 3 keer gebruik maken van deze aftrekpost. Het bedrag hiervoor is in 2016 vastgesteld op €2123,00

Winstvermindering

Heb je als zelfstandig ondernemer winst gemaakt met je onderneming en ben je geen medegerechtigde? Dat is goed nieuws, want dan kun je vrijstelling krijgen bij de belastingdienst voor een bepaald percentage van deze winst. Het bedrag aan winst waarover je deze vrijstelling mag berekenen, moet eerst verminderd worden met de aftrekposten waar je als ondernemer recht op hebt.

Deze aftrekposten vind je hier. Wanneer je alle ondernemersaftrek hebt afgetrokken, hoef je over de eerste 14% van het overige winstbedrag geen belasting te betalen. Deze vrijstelling verkleint dus je winst. Wanneer je bedrijf verlies lijdt, dan verkleint deze vrijstelling je verlies. In dat geval is deze dus helaas nadelig voor de inkomsten uit je bedrijf.

Het aftrekken van je investeringen

Wanneer je als bedrijf investeert in middelen die je nodig hebt voor je bedrijf, dan kun je deze investering vaak ook aftrekken. Als je bijvoorbeeld als zelfstandig vertaler bent begonnen, dan zou je onder andere de aanschaf van een laptop en duurdere vertaalsoftware kunnen aftrekken. Dit wordt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek genoemd. Hoeveel je in 2016 precies mag aftrekken, is te vinden in een tabel op de website van de belastingdienst. Helaas heb je niet in alle gevallen recht op deze aftrekpost, bijvoorbeeld bij de aanschaf van vergunningen, van producten die niet nodig zijn voor het beroep dat je uitoefent en van middelen die minder dan €450,00 per stuk kosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voorwaarden waaraan je moet voldoen of de berekening van de belastingvoordelen waarop je recht hebt? Ga dan naar de website van de belastingdienst en klik in het menu op het kopje ‘ondernemers’. Je vindt hier ook andere regelingen, bijvoorbeeld voor bepaalde bedrijfstakken en investeringen, of voor wanneer je partner onbetaald meewerkt in het bedrijf of wanneer je je bedrijf wilt staken.

Over admin

Bekijk ook eens

21% BTW tarief regeling

De btw-tarieven worden door de overheid vastgesteld. De lage tarieven zijn al sinds lange tijd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *