Home / Uncategorized / Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Accountant of boekhouderHoewel een boekhoudprogramma vele processen automatiseert is het wel handig om nog een boekhouder of accountant aan te nemen. Deze kunnen een controle uitvoeren of je financieel advies geven. Dit kan zowel een boekhouder of een accountant zijn.

In het algemeen worden de woorden boekhouder en accountant vaak gebruikt om dezelfde persoon mee aan te duiden. We kunnen ons er allemaal een voorstelling bij maken wat we bedoelen. Iemand die de financiën van een ander persoon of een bedrijf bijhoudt. Maar is een boekhouder formeel ook hetzelfde als een accountant of ligt het dan toch wat anders? En hoe zit het eigenlijk met de bevoegdheden en juridische consequenties van de handelingen die een boekhouder of accountant doet? We gaan beide beroepen eens nader onder de loep nemen.

Wat doet een boekhouder?

Alhoewel er wel opleidingen tot boekhouder bestaan, is het als zodanig geen beroep. Dat betekent dat in principe iedereen zich boekhouder mag noemen en taken die daarbij horen mag uitoefenen. Op zich is daar niks mis mee. Als deze boekhouder goed uitlegt wat hij of zij wel of niet kan, dan kun jij altijd zelf bepalen of er al dan niet mee in zee gaat. Wil je toch iets meer garantie voor kwalitatief goede bedrijfsverlening dan kun je iemand kiezen die is aangesloten bij een zogeheten koepelorganisatie. Dan kun je er in ieder geval vanuit gaan dat er aan kwaliteitsnormen wordt voldaan omdat de betreffende boekhouder aan bepaalde vakinhoudelijke eisen moet voldoen.
Een boekhouder heeft samengevat de volgende taken:

  • belasting- en btw-aangiften verzorgen;
  • salarisadministratie;
  • bancaire zaken regelen;
  • overige administratieve financiële zaken verzorgen.

 

Wat doet een accountant?

Een accountant daarentegen moet in het bezit zijn van een aantal vakdiploma’s wil hij zich zo mogen noemen. Zo wordt een accountant vaak ingeschakeld om de cijfers die door een boekhouder zijn opgesteld, te controleren. Als een accountant de cijfers heeft bekeken en op basis daarvan een jaarrekening heeft opgesteld, dan geeft dat vooral voor banken of andere financiële partners in ieder geval zekerheid over de getrouwheid van de cijfers. Een accountant is bovendien een beschermd beroep. Een titel die je jezelf niet zomaar mag aanmeten.
Grotere ondernemingen zijn ook verplicht om een accountant de cijfers te laten controleren.

Een accountant heeft de volgende taken:

  • behandelen van complexe financiële vraagstukken;
  • bemiddeling;
  • controle financiële boekhouding;
  • behartigen van het financieel, juridische en economisch beleid van een bedrijf;
  • verzorgen van de (verplichte) accountantsverklaringen.

Conclusie?

Je kunt, zoals uit het vorenstaande blijkt, niet zeggen dat een boekhouder of een accountant beter is. Het is zaak om van tevoren af te vragen wat je precies wilt met de cijfers. Gaat het om het in beeld brengen van de cijfermatige prestaties van je bedrijf en algehele administratieve ondersteuning dan is een boekhouder prima. Gaat het om het controleren en inrichten ervan, dan komt de accountant om de hoek kijken. In sommige bedrijfsvormen is het dus verplicht om dit door een accountant te laten doen. Het zijn eigenlijk twee aparte vakgebieden waarin beide werken. De uurtarieven die beide in rekening brengen lopen nogal uiteen. Maar de praktijk leert dat deze kosten zich vanzelf terugverdienen.

 

 

Over admin

Bekijk ook eens

21% BTW tarief regeling

De btw-tarieven worden door de overheid vastgesteld. De lage tarieven zijn al sinds lange tijd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *