Home / Uncategorized / Vrijstelling van BTW

Vrijstelling van BTW

Wanneer je goederen of diensten levert, betaal je daarover normaal gesproken btw. Je berekent de btw door in de prijs en draagt deze vervolgens af aan de Belastingdienst. In sommige gevallen hoef je echter geen btw te betalen. Je bent hier dan van vrijgesteld.

Voor wie geldt de vrijstelling?

btw-vrijstelling is alleen van toepassing op bepaalde branches en bedrijfsactiviteiten en in de meeste gevallen op de handel met landen van buiten de EU. De branches en bedrijfsactiviteiten waarvoor een dergelijke vrijstelling geldt, zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Ga hiervoor in het menu op de startpagina naar het kopje ‘btw’ en vervolgens naar ‘vrijstellingen’.

Btw-aangifte

Wanneer je over je omzet geen btw hoeft af te dragen, is de btw over de kosten die je maakt ook niet aftrekbaar. Omdat je niets hoeft op te geven en niets kunt aftrekken, hoef je normaal gesproken geen btw-aangifte te doen als je producten of diensten levert die hiervan zijn vrijgesteld. Toch is het in sommige gevallen zo dat je aangifte moet doen. Het gaat dan om bepaalde gevallen van het aanschaffen of verkopen van goederen buiten Nederland. In welke gevallen je precies aangifte moet doen is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Combinatie van vrijgestelde en belaste omzet

Soms kan het zo zijn dat je zowel goederen of diensten levert die vrijgesteld zijn van btw, als goederen of diensten waarbij dat niet het geval is. Een goed voorbeeld hiervan is een schrijver die geen btw hoeft af te dragen over de inkomsten die hij verdient met het schrijven van zijn eigen boeken, maar dat wel moet over de inkomsten die hij binnen haalt met het schrijven van web- en blog teksten voor bedrijven.

Als dit het geval is zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je een duidelijke administratie bijhouden waarin je een aantal zaken onderscheidt, namelijk:
1. De inkomsten en aankopen die betrekking hebben op het vrijgestelde deel van je bedrijf
2. De inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op de goederen en diensten waarover wel btw betaald moet worden
3. De uitgaven voor aankopen die je zowel voor vrijgestelde als voor belaste doeleinden gebruikt
Naast het op orde brengen van je administratie, moet je goed uitkijken bij het aftrekken van de btw. Wanneer de schrijver uit het voorbeeld bijvoorbeeld een nieuwe laptop nodig heeft, is de btw over de kosten van deze laptop gedeeltelijk aftrekbaar. De btw is aftrekbaar voor dat deel van de laptop dat wordt gebruikt voor het schrijven van web teksten. Wanneer dit voor jou geldt, dien je hier zelf een inschatting van te maken.

Laat je helpen door de Belastingdienst

Soms weet je niet zeker of je wel of geen vrijstelling hebt of kom je wat lastigere zaken tegen, zoals wanneer een deel van je inkomsten wel vrijgesteld is en een deel niet. Wanneer je hier vragen over hebt, kun je terecht bij de Belastingdienst. Zo vind je op de website informatie over het inschatten van het af te trekken deel van de btw over je aankopen wanneer je zowel belaste, als vrijgestelde inkomsten hebt. Je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor meer informatie om te kunnen bepalen of je ondanks je btw-vrijstelling toch aangifte moet doen en voor hulp bij deze aangifte.

Over admin

Bekijk ook eens

6 procent BTW regeling

Het Nederlandse btw-stelsel kent twee verschillende tarieven. Bij sommige goederen en diensten betaal je 6% …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *