Home / Uncategorized / Wat doet een accountant?

Wat doet een accountant?

Wat doet een accountantVeel bedrijven krijgen te maken met een accountant. Bedrijven kunnen er zelf voor kiezen om een accountant in dienst te nemen, maar het kan ook zijn dat hen dit door de wet verplicht wordt. Soms heeft een bedrijf om specifieke redenen een accountant nodig, bijvoorbeeld wanneer de bank vraagt om een accountantsverklaring. Wat doet een accountant eigenlijk precies? En is wanneer is het verplicht om een accountant in te schakelen?

Niet zomaar accountant

Het beroep van accountant is een beschermd beroep. Je bent verplicht om de juiste opleiding gevolgd te hebben en aan bepaalde eisen te voldoen, voordat je jezelf accountant mag noemen. Heb je niet de juiste opleiding en doe je toch het werk van een accountant, dan ben je strafbaar. Accountants zijn er in twee soorten, namelijk accountant administratieconsulent (AA) en registeraccountant (RA).

Een AA-accountant heeft op zijn minst een hbo-opleiding afgerond en daarna nog een postbachelor of universitaire master gevolgd. Een RA-accountant heeft na zijn universitaire studie een postacademische opleiding afgerond. Daarnaast moet een RA-accountant zijn ingeschreven bij het NIVRA, de beroepsorganisatie. Vanuit deze beroepsorganisatie is een gedragscode opgesteld waar de RA-accountant zich aan moet houden. Aan het beroep van RA-accountant worden ook vanuit de overheid over het algemeen strenge eisen gesteld.

De werkzaamheden van een accountant

Een accountant houdt zich meestal bezig met complexe vormen van boekhouding, zoals bij grote bedrijven. AA-accountants zijn vooral te vinden bij MKB-bedrijven, waar ze advies geven over en helpen bij de administratie en advies geven over grotere bedrijfseconomische onderwerpen. Ze kijken bijvoorbeeld naar de wensen van een bedrijf en hoe een bedrijf is ingericht en geven aan de hand van de situatie van het bedrijf adviezen met betrekking tot het volgen van verschillende wegen op het gebied van administratie en bedrijfseconomie.

Een RA-accountant is daarentegen voornamelijk bezig met het controleren van bedrijven. Ze controleren of de boekhouding goed in elkaar zit, of alles klopt en of het bedrijf zich aan de wetten en regels heeft gehouden. De RA-accountant doet verslag van de financiële gegevens en kan zijn goedkeuring geven of juist fraude opsporen. Daarom wordt veel belang gehecht aan de uitspraak van een RA-accountant over de administratie van een bedrijf.

Verplicht of niet?

Veel bedrijven denken dat het verplicht is om de boekhouding te laten controleren door een accountant. Dat is echter lang niet altijd zo. In sommige situaties is het wel verplicht om een accountant in de arm de te nemen. Wanneer je omzet hoger is dan 8,8 miljoen euro bijvoorbeeld, of wanneer het bedrijf beschikt over meer dan 50 man personeel. Dan zijn er nog situaties waarin het zeker wel verstandig is om een accountant bij de boekhouding te betrekken. Bijvoorbeeld wanneer je van de bank iets nodig hebt, waarvoor de bank een accountantsverklaring vraagt.

Of wanneer je meerdere zaken hebt die in elkaar overlopen. Ondanks dat je het niet altijd verplicht bent om een accountant in te schakelen, is het in sommige gevallen dus wel aan te raden. Voor de echte kleine bedrijven, zoals ZZP’ers en bedrijven met slechts enkele personeelsleden, is het doorgaans voldoende om te vertrouwen op een boekhouder. In deze situaties neem je alleen een accountant in de arm, wanneer je voor ingewikkelde financiële uitdagingen komt te staan.

Over admin

Bekijk ook eens

6 procent BTW regeling

Het Nederlandse btw-stelsel kent twee verschillende tarieven. Bij sommige goederen en diensten betaal je 6% …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *