Home / Uncategorized / Wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder?

Werk van een boekhouderWanneer je op een vacaturesite kijkt, zie je regelmatig vacatures voorbijkomen voor boekhouders. Alle grotere bedrijven hebben een boekhouder in huis en veel van de MKB-bedrijven ook. Wat is een boekhouder en wat doet deze precies?

Opleiding van de boekhouder

De titel boekhouder is geen beschermde titel. Dit betekent in feit dat iedereen zich boekhouder zou kunnen noemen en zou kunnen zorgen voor de boekhouding. Wanneer je echter daadwerkelijk in dienst wenst te komen bij een bedrijf, of wanneer je als boekhoudende ZZP’er opdrachten wilt binnenhalen, dan is het toch verstandig om een gedegen opleiding tot boekhouder te volgen. Met een mbo of hbo-opleiding in administratieve richting, zoals bedrijfsadministratie, kom je meestal een heel eind. Ook het volgen van verschillende cursussen kan al voldoende zijn, zoals het behalen van een praktijkdiploma boekhouden.

Wat is een boekhouding?

Een boekhouding is simpel gezegd het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet. Een bedrijf kent namelijk veel verschillende soorten inkomsten en uitgaven en die dienen allemaal onder de juiste noemer geschaard te worden. Alle inkomsten en uitgaven worden verwerkt in het grootboek, dat opgedeeld is in verschillende grootboekrekeningen. Elke grootboekrekening houdt zich bezig met een onderdeel van het bedrijf, zowel materieel (pand, machines, etc.) als immaterieel (geldstromen e.d.).

Wanneer er geld betaald moet worden of ontvangen wordt, dan wordt dit in de boekhouding ingeboekt door middel van zogenaamde journaalposten. Op de journaalposten staat precies onder welke noemer welke bedragen moeten worden verwerkt. Ze geven dus aan in welke grootboekrekeningen de bedragen geboekt moeten worden en of ze onder debet (bedragen die je tegoed hebt of binnen krijgt) of credit (bedragen die je verschuldigd bent) ingeboekt moeten worden.

Wat doet een boekhouder precies?

Een boekhouder houdt zich over het algemeen bezig met het inboeken van journaalposten. Hij zorgt dus dat de juiste bedragen van inkomsten en uitgaven op de juiste plaats terecht komen in het grootboek. Daarnaast zorgt deze voor het doen van daadwerkelijke betalingen aan anderen, maar ook dat degenen gaan betalen van wie het bedrijf nog geld te goed heeft.

Een medewerker die zorgt voor de betalingen is verantwoordelijk voor de crediteuren en een medewerker die zorgt dat het bedrijf het geld binnenkrijgt dat het nog van anderen te goed heeft is verantwoordelijk voor de debiteuren.
Binnen een bedrijf is er vaak sprake van een enorme hoeveelheid aan financiële informatie en de boekhouder moet hierin een goed overzicht kunnen houden.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Een accountant en een boekhouder houden zich met dezelfde zaken bezig, namelijk een boekhouding. Het verschil is echter dat een accountant veel meer kennis heeft over hoe een complete boekhouding in elkaar zit, over de wetten en regels op dit gebied en op welke rekening bepaalde zaken wel of niet kunnen of mogen worden gezet. De boekhouder is zogezegd de uitvoerder van de dagelijkse boekhoudpraktijk. De accountant kan de boekhouding van een boekhouder controleren. Hij kan dan nagaan waar er fouten zijn gemaakt en of alles volgens de regels gebeurt.

Over admin

Bekijk ook eens

6 procent BTW regeling

Het Nederlandse btw-stelsel kent twee verschillende tarieven. Bij sommige goederen en diensten betaal je 6% …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *